A day in the life…

Wat ik zelf heel fijn vind om te lezen, als nieuwe mama, is hoe anderen het doen. Ja ja, ik weet, iedere baby is anders, maar weten hoe anderen het doen en dan zelf bepalen wat het beste bij je past is wel erg fijn. En natuurlijk ook om te weten dat je écht niet de enige bent met een baby die niet wil slapen, alsmaar de hik heeft of enorm poept. Vandaar dat ik vandaag een eerlijk inzicht geef in een doorsnee dag met een baby van 3 maanden. Voor iedereen die net zo nieuwsgierig is als ik.

Inmiddels slaapt Ben door, de laatste fles geven we om 23:00 uur en hij slaapt dan om 23:30 tot ongeveer 07:00 uur in de ochtend. Dat is ook de tijd dat de dag bij ons (altijd) begint. Qua voedingen zitten we nu op 5 flesjes, die we ongeveer op een vast schema geven, om de 4 uur. Om 07:00-11:00-15:00-19:00-23:00. maar daar wijk ik wel eens vanaf, heel strikt ben ik er niet mee. Vandaag is het donderdag en zijn we gezellig samen thuis.

06:50 – Opstaan!
Mijn wekker gaat elke dag om deze tijd. Normaal ga ik dan gelijk uit bed om me alvast aan te kleden, haar te borstelen en mijn tanden te poetsen… Maar ik hoef nergens heen vandaag, dus blijf ik nog heel even liggen, al ben ik wel wakker.

07:15 – Ben is ook wakker
Ja echt, die extra paar minuten zijn al enorm waardevol! Haha, iedere moeder zal dit herkennen. We hoeven vandaag nergens heen, dus ik doe het rustig aan. Ik pak Ben uit bed en krijg een enorme glimlach toegeworpen! Dat doet je toch smelten… Ik doe zijn slaapzak uit, verschoon hem en kleed hem aan. Dan leg ik hem op ons bed en ga ik mijzelf aankleden. Fijn dat hij nog niet kan rollen, zo blijft hij mooi even liggen. We gaan samen naar beneden en ik maak zijn flesje klaar. Om 07:30 krijgt hij zijn eerste flesje. Samen spelen en kletsen we wat. Hij maakt de leukste geluidjes, “Rrrrr”, is momenteel zijn favoriete geluid om te oefenen. Daarna gaat hij onder de babygym, zichzelf vermaken kan hij prima! Als hij zich verveeld meldt hij zich wel.

08:45 – Slapen!
Ben kan ongeveer 90 minuten wakker zijn per keer, dus na anderhalf uur is het tijd om hem weer in bed te leggen. Ik doe hem overdag ook een dun slaapzakje aan, zonder mouwen. Daar gaat hij met kleren en al in. Hij wurmt zich vaak boven de dekens uit en zo blijft hij tenminste lekker warm. Na even 5 minuten murmelen, slaapt hij.

10:20 – Hallo, ik ben weer wakker
Fijn dat hij een flinke tijd heeft geslapen, vaak is dat ’s ochtends en ’s middags geen probleem. Ik doe weer hetzelfde, slaapzak uit, verschoon hem en we gaan weer samen naar beneden. Omdat hij al om 10:20 uur wakker is, leg ik hem eerst even onder de babygym en doen we buik-oefeningen. Samen lezen we een boekje, al kijkt Ben liever om zich heen. Om 10:50 uur geef ik hem zijn flesje. Dan kletsen we weer wat en leg ik hem even rustig in de box met zijn rammelaar die (als ik hem in zijn handen stop) zelf vast houdt.

11:50 – Weer in bed
Ik leg hem weer in bed, met zijn slaapzak aan. Na 5 minuten slaapt hij weer, zo fijn dat hij zelf in slaap valt. Hij ligt dan even rustig in bed, zwaait met zijn armen en slaat af en toe (flink hard en snel!) met zijn hoofd heen en weer. Blijkbaar is dit een manier om in slaap te komen. Werkt prima voor hem, al vindt mama dit af en toe nog wel wat eng, omdat het zo hard en snel gaat. Tijd voor lunch! Ik heb genoeg tijd en maak een gezonde salade met zongedroogde tomaatjes en avocado. En thee, veel thee.

14:20 – Ja! Wakker!
Om half 2 was hij al even aan het woelen in zijn bedje en begon een beetje te mopperen. Inmiddels weet ik dat hij vaak nog wel even verder wil slapen en haal ik hem niet gelijk uit zijn bedje. Zo nu ook, en hij slaapt dus nog weer een rondje verder tot 14:20. Elke keer als Ben weer wakker is, krijg ik een enorme glimlach van hem. Zo leuk! Hij is altijd vrolijk als hij wakker wordt.

Ik wilde eigenlijk nog wel even wandelen vanmiddag, dat doe ik elke dag met Ben (Ze zeggen ook dat dat erg goed is voor de weerstand en baby’s dan minder snel ziek zijn – en mama kan de beweging wel gebruiken…), maar het regent! Dus we blijven lekker warm binnen.

14:50 – Voeding
Als het kan probeer ik altijd maximaal een half uur-45 minuten, nadat hij wakker is, zijn voeding te geven (omdat hij het dan goed wakker op drinkt). Dat lukt natuurlijk niet altijd, maar vandaag geef ik zijn flesje dus om 14:50. Dat is prima, want we geven zijn volgende flesje, voordat hij gaat slapen toch meestal om half 7. Daarna slaapt hij de hele avond.

Ja! Honger! Ben laat even wat van zich horen, terwijl ik zijn flesje klaar maak. In de box liggen, als je ook honger hebt is niet leuk. Nou, even wachten hoor, ik kom eraan.

Tijdens zijn flesje krijgt hij een flink rood hoofd en ik weet al hoe laat het is. Hij laat zijn flesje los en er komt een boel gekreun en aroma’s vrij. Tijd om hem eerst even te verschonen. Wel een prima timing, tijd genoeg om hem schoon te maken. Na het verschonen drinkt hij nog even verder uit zijn flesje.

15:45 uur – Gaaaaap
Na zijn flesje (en flinke poepluier)  is hij best wel moe, ik leg hem even rustig in de box en breng hem om 15:45 weer naar zijn bedje. Hij kletst even wat als ik hem weer in bed leg en krijg een flinke lach toegeworpen, na iets meer dan 5 minuten tegen zichzelf te kletsen, gaat hij lekker slapen.

16:30 – Joehoe! Een snel slaapje.
Aan het einde van de dag doet hij vaak nog een kort slaapje van 30 of 45 minuten. Alsof hij er altijd bij wil zijn tijdens het eten… Ik pak hem uit zijn bedje en we lezen samen een boekje en ga dan het eten klaar maken. Ondertussen ligt Ben even in de box. Om 17:00 is papa thuis en een kwartiertje later kunnen we aan tafel. Ben zit dan in de Tripp Trapp, met babyopzetstuk, er gezellig bij!

18:00 – Even onder de douche
Ben wordt een beetje zeurderig. Hij is inmiddels ook al 1,5 uur wakker. Over een half uurtje mag hij weer een flesje, honger heeft hij nog niet, maar is wel moe. Hij gaat samen met papa onder de douche (vinden we net zo makkelijk!), en dat vindt hij heerlijk! Afdrogen daarentegen… Ik droog hem af en trek hem zijn nacht-slaapzak aan. ’s Nachts trekken we hem een dikkere slaapzak aan, met (nu nog) alleen een rompertje. Hij heeft het snel warm, maar toch wel een fijn idee dat hij het in ieder geval ook niet koud heeft. Ook krijgt hij gelijk na het douchen zijn flesje, het is inmiddels ook 18:30 uur. Na zijn flesje legt papa hem in bed en slaapt hij, na wat extra woelen, want hij is én moe en iets te lang wakker geweest, na ongeveer 15 minuten.

(Als hij niet mee gaat onder de douche, slaapt hij soms nog een half uur of 45 minuten op de arm, bij ons op de bank.)

19:15 – De avond
Ben slaapt! En wij hebben weer de avond vrij. We kijken even de serie van gisteren af en gaan daarna allebei onze eigen gang. Maarten gaat op tijd naar bed, hij moet immers morgen weer werken. Ik blijf nog even op tot 23:00 uur.

23:00 – Laatste flesje
Zo, dat heb ik maar weer mooi volgehouden tot 23:00. Vaak ga ik ook op tijd naar bed, maar dan niet na 22:00, anders slaap ik ‘te kort’ tot 23:00 en ben ik daarna super moe! Dan liever even dat uur wakker blijven.

Ben slaapt altijd heerlijk na zijn flesje van 18:30-19:00 uur en voor het laatste flesje moet ik hem dan ook altijd wakker maken. Maar we doen het wel, anders komt hij midden in de nacht. Omdat Ben nog slaapt (en papa ook), maak ik eerst zijn flesje klaar, haal Ben dan rustig uit bed – soms is hij net even aan het woelen, en is dat het perfecte moment om hem wakker te maken, dan zit hij ook net tussen zijn slaapcyclussen in – en verschoon hem en geef daarna zijn flesje. Deze drinkt hij altijd half slapend op en 20 minuten later slaapt hij gelijk verder.

23:20 – Bedtijd!
Nu Ben weer in bed ligt, ga ik mijzelf klaarmaken, tandenpoetsen en kruip ik ook in bed. Hij slaapt al een tijdje in zijn eigen kamertje, in zijn grote bed. Want het kleine wiegje bij ons op de kamer werd toch wel erg krap… Wel minder gezellig! Maar we slapen allemaal heel fijn, al heeft mama ’s nachts wel de babyfoon op het nachtkastje staan 😉

Als we weer geluk hebben, slaapt hij weer heerlijk tot half 7, 7 uur. Welterusten!

 

Voor alle (nieuwe) moeders, hier een kort schema van ons ritme met een baby van 3 maanden.

We geven ongeveer om de 4 uur een voeding en ’s nachts wanneer hij komt. Ons schema loopt meestal zo:
07:00 uur
10:45 / 11:00 uur
14:30 / 15:00 uur
18:30 uur
23:00 uur
(03:00 / 04:00)

Ben kan ongeveer 90 minuten per keer wakker zijn. Dit is soms even puzzelen, in combinatie met de voedingen.

Ochtend: Ongeveer 1,5 uur slapen  (08:30 – 10:00 / 10:30)
Middag: 2 tot 2,5 uur slapen (11:30 /12:00 – 14:00 / 14:30)
Vooravond: Vaak een dutje van 45 minuten tot een uur (15:30 / 16:00 – 16:15 / 17:00)
Avonddutje?: Slaat hij ook vaak over, anders nog even een hazenslaapje in de box, kinderwagen of op de arm van ongeveer 30 minuten tussen 18:00 en 19:00 uur.
Avond: Na het flesje van 18:30, gaat hij om 19:00 naar bed. Hij slaapt dan tot zijn laatste flesje om 23:00 uur, waarvoor we hem nog wakker maken.
Nacht: Hij slaapt nu de nacht door (sinds dat hij 12 weken is). Daarvoor was het meestal rond 03:00 / 04:00 uur nog een nachtvoeding.

Als Ben een keer geen slaapdag heeft, en ‘te vroeg’ wakker is voor zijn volgende voeding, bijvoorbeeld om 13:15 uur. Dan ga ik vaak rond 14:15 een eindje wandelen. Dan doet hij voor zijn voeding nog een kort hazenslaapje in de kinderwagen van 30 tot 45 minuten. En kan ik dus als we daarna weer thuis zijn, om 15:00 uur (of iets eerder) gewoon zijn flesje geven. Dan is het altijd wel even opletten wanneer hij weer moe wordt, die anderhalf uur gaat dan niet op. Vaak is hij binnen een uur (na zo’n hazenslaapje) wel weer moe.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *