A new shade of blue

Er is een nieuwe kleur uitgevonden! Scheikundige Mas Subramanian heeft via Oregon State University een nieuwe kleur ontdekt. Een heldere, vibrant koningsblauwe kleur met de naam: YInMn blue. De kleur werd toevallig ontdekt door de chemicus tijdens een experiment aan de Universiteit. De kleur ontstond toen Subramanian zwarte mangaandioxide samen met een aantal andere chemicaliën verhitte tot 1500 graden Celcius. Over de intense blauwe kleur die toen ontstond waren Subramanian en zijn team erg verbaasd. De kristalstructuur was bij andere wetenschappers al langer bekend, maar niemand was ooit op het idee gekomen om het ook te gebruiken als pigment.

shadeofblue 02

De naam YInMn blue is geheel volgens scheikundige traditie een samenvoeging van de drie scheikundige elementen waaruit het pigment bestaat: Yttrium, Indium en Mangaan.

shadeofblue 03

Er zijn al een aantal kunstenaars aan de slag gegaan met de nieuwe kleur, waaruit prachtige resultaten tevoorschijn kwamen. Subramanian en zijn team verwachten dat de kleur ook ideaal zou zijn om daken mee te beschilderen, aangezien de blauwe kleur erg goed infrarood licht, en daarmee ook warmte, reflecteert.

Ben je toe aan een nieuwe kleur in je woonkamer, wacht dan nog even! Binnenkort is de kleur ook voor commercieel gebruik verkrijgbaar. Ik denk dat we de nieuwe Pantone kleur van 2017 al hebben gevonden…

 

Bronnen: Oregon State University & The creators project

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *