Analogue Photography: Lomography

Analoge fotografie is iets wat dicht bij me ligt. Zelf kwam ik in aanraking met analoge fotografie op het voortgezet onderwijs (havo), waar we in een doka zelf onze filmrolletjes mochten ontwikkelen, dat was het moment dat ik wist dat, hoe het digitale tijdperk ook zou lopen, het analoge mij zou achtervolgen. Het onverwachtse, unieke en het gevoel daarbij zou dat nooit kunnen evenaren. Daarna ben ik aan de slag gegaan met de camera van mijn vader, waar ik veel van heb geleerd. In de tussentijd ben ook ik natuurlijk overgestapt, maar een analoge camera heb ik er altijd bij naast gehad.

Een jaar of vijf geleden heb ik mijn Diana F+ aangeschaft, een lomografie camera waar ik al veel over had gehoord. Lomografie trekt mij, omdat het altijd een verrassing is wat je daadwerkelijk op beeld zet. De hele digitale stap, van scherpstellen, diafragma, sluitertijd omzeil je helemaal. En juist losgaan van die controle vind ik iets wat je nergens anders vindt, dan bij analoge fotografie, in het bijzonder lomografie.

AF - 02

Wat zo leuk is aan lomografie, is dat de camera heel makkelijk mee te nemen is, zo kun je van alledaagse dingen een foto maken, zonder dat je er teveel bij na hoeft te denken. Wat ik zelf vaak doe, om een speciaal effect te creëren, is dubbele foto’s schieten. Meerdere lagen op elkaar, dus bijvoorbeeld een mooi gebouw of architectuur en daaroverheen een persoon of iets dat het leven geeft. Of juist de camera niet helemaal doordraaien naar de volgende foto, zodat er meerdere foto’s aan elkaar blijven plakken. Zo’n foto begint dan een echt verhaal te vertellen. Leuk is ook om met verschillende filmrolletjes te experimenteren, er is van alles op de markt!

AF - 03AF - 01

Dat is echt het unieke aan lomografie, zonder al teveel moeite, maar met je eigen oog voor detail, momenten vastleggen en ze een onverwachte twist meegeven. En het gevoel van de verrassing achteraf, om te zien wat er daadwerkelijk op je rolletje staat… dat kan alleen met analoge fotografie!

Een verkorte versie hiervan werd gepubliceerd in Zoom #6, 2015

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *