Artist: Tjebbe Beekman

Er is één kunstenaar die ik blijf volgen. En hij is Nederlands: Tjebbe Beekman. Misschien niet bij iedereen een bekende naam, dus ga na het lezen van dit artikel, zeker even een kijkje nemen op zijn website.

beeld01Portret door Joost van den Broek

 

Tjebbe Beekman studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1993-1997) en vervolgde zijn studie aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam (2003-2004). Zijn werk is voornamelijk een chaos, maar als je dichtbij kijkt, ook juist heel abstract en ritmisch. Met zijn verfgebruik, grote formaten en verschillende materialen is het bijna overweldigend om te zien. En laat mij dat juist zo aanspreken in zijn werk. De vele lagen die Beekman gebruikt om zijn verhaal te vertellen.

beeld02

Zijn schilderijen zijn een soort gevangen momenten, lege momenten, waar je eigenlijk geen leven in ziet. Die afwezigheid van mensen maakt het kil, maar voor mij ook heel herkenbaar.

Beekman heeft meer dan negen jaar gewoond in Berlijn, maar is sinds drie jaar weer terug in Nederland. Zijn periode in Berlijn is één van mijn favorieten. Nu hij terug is in Nederland bevat zijn werk meer kleur en heeft hij ons polderlandschap omarmt. Beekman zegt:”De eerste schilderijen die ik hier maakte, waren gevels van de Amsterdamse school. Die waren heel frontaal en knalhard. Nu zitten er soms kleuren in mijn werk – daar schrik in gewoon van.” Zijn atelier heeft hij heel bewust gekozen, net buiten Amsterdam. “Ik realiseerde me dat het leven draait om een beperkt aantal dingen: familie en vrienden, en de kunst die je geestelijk gezond houdt. Het atelier is heel belangrijk. Na altijd maar in industriële ruimtes te hebben gezeten, heb ik mijn huidige atelier dan ook heel huiselijk ingericht. Dit is de plek waar ik denk en ben. Het atelier is wat overblijft.”

beeld04

beeld03

Oud en nieuw werk is te bekijken op www.tjebbebeekman.com, en ook heeft hij een persoonlijke Facebookpagina. Ben je geïnteresseerd en wil je echt iets tastbaars? Op www.bol.com zijn een tweetal zeefdrukken te koop.

Bronnen: Trouw 5 januari, Hollandse meesters, www.tjebbebeekman.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *