Babygebaren – Iedereen Gebaart

Een tijdje geleden ben ik begonnen aan een cursus babygebaren, het was iets dat op mijn pad kwam en mijn aandacht greep. Ik had vooral heel veel vragen, hoezo babygebaren? Ze gaan toch uiteindelijk praten? Is dat dan niet veel lastiger? Hoe zou ik dit moeten aanpakken? En zo heb ik mij uiteindelijk opgegeven voor de introductieles van Iedereen Gebaart van Marlies Straatsma. En na deze geslaagde avond was ik alleen maar enorm enthousiast!

Toen ik ’s avonds thuis kwam en Maarten erover vertelde, hoorde hij hoe enthousiast ik was en hebben we afgesproken dat ik de échte cursus ga volgen. Dit zijn twee avonden, waarbij je zo’n 80 gebaren leert en heel veel fijne informatie! Zo gezegd, zo gedaan en een paar weken later zaten we met een groepje van 7 moeders bijeen.

Ten eerste krijg je enorm veel uitleg over babygebaren en wat het voor je kind kan doen. Het belangrijkste is dat je kind een manier heeft om zich duidelijk te maken. Hun grove motoriek is er eerder klaar voor (gebaren) om te communiceren dan praten. Dit duurt gewoon langer om te ontwikkelen. Babygebaren kun je vanaf 6 maanden ongeveer gaan doen, dan zijn ze op het punt dat ze gaan oppikken dat je aan het gebaren bent. Of nou, in ieder geval dat die hand- en armbeweging die je maakt te maken heeft met het woord dat je zegt en met hetgeen dat je aan het doen bent. Vanaf een maand of 8 kunnen ze ook gaan teruggebaren! (Dit zijn natuurlijk gemiddelden, soms is een kind even druk met andere dingen leren en staan de gebaren op een laag pitje.) Maar dat een kind al met je kan communiceren, is erg fijn. Huilen betekend dat er iets aan de hand is, maar wat? Soms weet je het gewoon even niet. Als je kind dan het gebaar voor eten of slapen kan maken, weet je al véél meer. En daardoor raakt je kind, maar ook jij, veel minder gefrustreerd.

Dit is voor mij persoonlijk, de belangrijkste reden dat ik de cursus heb gevolgd. Om elkaar beter te begrijpen en een blij kind te hebben. Nu is Ben sowieso niet zo moeilijk, maar hij wordt natuurlijk ook ouder en wil steeds meer gaan doen. Hoe fijn is het dat hij zichzelf al op zo’n jonge leeftijd kan uiten!

Daarnaast is het ook zo dat (in de meeste gevallen), kinderen die gebaren een veel grotere woordenschat ontwikkelen. Omdat ze de verbanden al leggen, tussen gebaar, woord en actie. Hierdoor gaan ze júist sneller praten. En laat dat kletsen nou enorm gezellig zijn samen. Daar kijk ik echt wel naar uit hoor!

Marlies Straatsma van Iedereen Gebaart geeft goede uitleg over bovenstaande en ook hoe je ze het beste in je alledaagse leven kunt toepassen. Het moet eigen worden, een deel worden van je communicatie. Dat laatste is het meest lastige heb ik ondervonden. Nu is Ben ook nog geen 6 maanden, maar het volhouden en elke keer hetzelfde gebaar maken is lastiger dan je denkt. We zijn nu begonnen met papa en mama en melk, omdat dat ieder dag terug komt. Verder is de cursus ook erg uitgebreid, we hebben liedjes geoefend met gebaren, video’s bekeken als voorbeelden en oefeningen/spelletjes gedaan om de woorden zo goed mogelijk te onthouden. Ook hebben we alle geleerde gebaren meegekregen, zodat we thuis gelijk aan de slag kunnen.

Marlies Straatsma geeft naast groepslessen ook thuis les en aan bijvoorbeeld kinderdagverblijven. Heb je interesse? Mail haar dan gewoon even! Dan kan ze al je vragen beantwoorden. Meer info? www.iedereengebaart.nl

1. Boek: Babygebaren van Lissa Zeviar
2. Dvd: Lotte en Max (is een serie van)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *