Een dag met Ben (16 maanden oud)

Vandaag weer een dag met Ben! Hij is inmiddels (bijna) 16 maanden oud en krijgt elke dag meer humor, hij heeft zijn eigen grapjes en maakt me elke dag aan het lachen. Boekjes lezen is zijn favoriete bezigheid, alleen, maar nog liever samen. Dan komt hij heel blij aanlopen met een boekje in zijn handen en kruipt hij al bij me op schoot. Ik kan zo enorm genieten van dat soort momenten, en ook dat hij nu zelf kan aangeven wat hij graag wil doen. Hij kletst ook enorm veel en kan naast ‘mama’ en ‘bal’ ook ‘auto’, ‘Daan’ (hond van oom & tante), ‘acht’ en ‘tien’ zeggen. En nog een heleboel andere woorden, waarvan ik niet weet wat ze betekenen.

07:00 – Opstaan en ontbijten
Al een paar weken is Ben weer rond 7 uur wakker, heerlijk! Soms kwart voor, soms kwart over. Na het verschonen en aankleden gaan we samen naar beneden waar papa ook aan zijn ontbijt zit (die is er altijd vroeg uit). Ik geef Ben een beker melk, gewoon halfvolle uit een pak en smeer twee boterhammen voor hem. Met appelstroop, dat vindt hij nog steeds erg lekker. Daarna gaat hij zelf spelen in de kamer. Papa gaat ondertussen op weg naar zijn werk, Ben en ik krijgen een dikke knuffel.

09:00 – Boodschappen doen
Tijd om wat verplichte activiteiten te doen. Nu vind ik boodschappen doen met Ben altijd heel leuk, Ben ook gelukkig. Dus hup, jas aan en de auto in, met een paar minuten zijn we bij de supermarkt en lopen we samen de winkel door. Ben wijst naar alles dat hij ziet en wil graag ‘helpen’ door wat vast te houden. Na een half uurtje zijn we weer thuis.

10:00 – Lekker, banaan!
Dan is het tijd voor een fruithapje. Een banaan is lekker makkelijk en Ben vind ze heerlijk. En ook makkelijk om mee te nemen btw! Daarna gaat Ben weer spelen en doe ik nog wat huishoudelijke klusjes, zoals de vaatwasser, stofzuigen en opruimen. Af en toe komt Ben naar me toe gelopen met een boekje in zijn hand en gaan we even zitten om het boek 3x van voor naar achteren door te nemen.

12:00 uur – Lunchtijd en middagslaapje
Rond 12:00 gaan we samen de tafel dekken – Ben brengt zijn eigen bord naar tafel en als ik geluk heb komt het daar ook terecht. Dan krijgt hij weer twee boterhammen, dit keer eentje met pindakaas en eentje met jam en ook een beker melk, die altijd als eerste op gaat.

Na de lunch lezen we samen nog een boekje of twee en dan is het tijd om Ben in bed te leggen. Dat is meestal rond 13:00 uur. Altijd hetzelfde ritueel: verschonen, broek uit (eventueel dikke trui uit, maar hij heeft nu een shirt aan), slaapzak aan, ‘op een grote paddestoel’ zingen, aai over de bol en slapen. Vaak woelt hij nog wel even na, of gooit hij al zijn knuffels uit bed of is hij juist nog even aan het spelen, maar na 15 minuten slaapt hij meestal wel. Huilen of iets is er niet bij.

15:30 – Wakker!
Hij slaapt vaak wel 2 tot 3 uur, maar na 16:00/16:15 maak ik hem altijd wel wakker als hij nog niet wakker is, anders slaapt hij ’s avonds pas zo laat (en dan wel vroeg wakker zijn weer hè, dat maakt niet uit…). Ik hoor hem kletsen over de babyfoon en ga naar boven om hem uit bed te plukken. Er komt me altijd een grote glimlach tegemoet en hij wijst dan trots naar alle knuffels die inmiddels buiten zijn bed liggen. Knap hoor.

Beneden krijgt hij een cracker en bouwen we samen met de blokken. Daarna gaat hij zelf spelen.

16:30 uur – Koken en eten
Om half 5 ga ik alvast koken, want Maarten is meestal rond 5 uur wel thuis. Vandaag maak ik een AVG-tje, makkelijk en iedereen vindt het lekker. Ben eet met de pot mee. De dingen die hij zelf kan pakken met zijn handen, eet hij zelf. Anders voeren we hem ook nog wel eens met een lepel, maar hij doet het liever zelf. Met een vorkje prikken gaat ook steeds beter, maar het beland vaak nog op de grond.

Maarten is thuis en we gaan samen eten, daarna gaan papa en Ben samen nog spelen en weer boekjes lezen, what else.

18:30 – Douchen en naar bed
Om half 7 is het tijd om even samen te douchen. Vaak doet Maarten dit, want Ben is inmiddels al best wel zwaar en ik houd hem niet meer als ik hem moet vasthouden onder de douche. Hij kan ook zo lekker hangen, als een zak aardappelen, heerlijk vindt hij dat. Dan droog ik hem af en trek ik hem zijn pyjama aan, met slaapzak. Dan nog even tandenpoetsen en daarna hetzelfde slaapritueel. Liedje, aai en slapen.

We gebruiken trouwens geen deken in zijn ledikant, want voordat hij gaat slapen heeft hij alle hoeken van zijn bed al wel gezien, hoe doen anderen dit? Anyway, een slaapzak is voor Ben (en ons) de ideale oplossing.

19:30 – Avondje op de bank
Inmiddels slaapt Ben, zijn ook wij allebei gedoucht en gaan we samen een serie kijken op de bank. We gaan op tijd naar bed, rond 22:00.

Dat was het weer vandaag, een rustige dag. Als we niets hoeven dan is dit een beetje standaard. Vaak moeten we overdag nog wel eens ergens heen, dat plan ik het liefste ’s ochtends, omdat Ben ’s middags best nog wel lang kan slapen. Verder krijgt Ben tussendoor water aangeboden of met een beetje ranja of sinaasappelsap erin als hij minder goed wil drinken, want dan gaat de beker gelijk op. Het blijft elke dag weer genieten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *