Een opgeruimd leven

Nu er best wel veel spullen bijkomen voor de baby en er natuurlijk een hele kamer voor wordt ingericht, kom ik erachter dat we best wel veel spullen hebben. Het is niet zozeer de vraag waar we ze moeten laten, maar ook of ik ze wel nodig heb. Daarnaast zitten we nog in een verbouwing van de nieuwe bad- en waskamer en een dakkapel (!), wat allemaal nog nét kan. Dus de rommel in ons huis is alom.

Een tijdje terug ben ik al begonnen met ‘decluttering’, wat niet meer betekend dan dingen opruimen en op orde maken. Dat kan zowel in je huis (fysieke rommel), in je planning, maar ook online. Ik geef je hieronder een aantal tips die je kunt volgen om je leven wat minder ‘vol’ te maken!

1. Meld je af van alle nieuwsbrieven en post
Dit is een eerste simpele stap. Meld je overal van af. Overal! Als je geen nieuwsbrieven meer krijgt, wordt je ook niet verleid om tóch dat ene zomerjurkje nog te kopen, of die super aanbieding op je favoriete webshop. Je wordt je er meer bewust van wanneer je wel iets nodig hebt, omdat je op dat moment specifiek weet waar je naar zoekt. Hetzelfde met fysieke post; plak een nee-nee sticker op je brievenbus en zorg dat je belangrijke post digitaal gaat ontvangen.

2. Je kleding uitzoeken
Een lastige, maar eentje die zo bevrijdend voelt! Zelf heb ik dit een jaar geleden gedaan en is het wel weer tijd om er weer doorheen te gaan. Toentertijd was ik best veel afgevallen, dus was het misschien makkelijker om kleding weg te doen, maar ook nu heb ik mijn favoriete items die ik veel pak en veel dat gewoon in mijn kast blijft liggen als opvulling. Jammer! Zoek alles uit en wees eerlijk. Heb je dit al eens aan gehad (en niet alleen die ene gelegenheid), zou je het morgen aan willen doen en kun je dit op verschillende manieren combineren? Dat zijn drie belangrijke criteria om rekening mee te houden. Zo houd je misschien eerst weinig over, maar wel je favoriete items. Kijk daarna kritisch en investeer in stukken die je nog mist.

En je hoeft natuurlijk niet alles weg te gooien! Doneer je kleding, geef wat aan je vriendinnen of verkoop het online (bijvoorbeeld via United Wardrobe)

3. Je huis opruimen!
Ai! Zie hier niet teveel tegenop. Schrijf op welke ruimtes je graag aan wilt pakken en begin dan in een gedeelte van die ruimte. Ik heb bijvoorbeeld nog op mijn lijstje staan: de keuken. Ik wil beginnen met de voorraadkast weer opnieuw in te delen (is nu toch leeg i.v.m. de verbouwing) en kan ik dus weer fris inrichten. Daarnaast wil graag de kastjes allemaal uitruimen en opnieuw inrichten (lees ook: babyproof maken). Begin dus met één ding, dan is het te overzien. Ook hier gebruik je dezelfde regels. Heb je dit nodig? Gebruik je het vaak? Heeft het een functie? Als ik dit toch ooit nodig blijk te hebben (zoals dat dure keukenapparaat die je nooit gebruikt), kan ik het dan makkelijk opnieuw kopen? Wat ook slim is, heeft een vriend of familielid dit item ook (die het wel gebruikt), dan kun je het waarschijnlijk ook nog wel een keer lenen. Ook hier, doneer, geef het weg of verkoop het online. En de rest? Gewoon weggooien.

4. Kijk naar je planning
Niet alleen je spullen kun je declutteren, maar ook je leven. Kijk kritisch naar wat je graag zou willen doen en naar wat je eigenlijk doet. Deze twee liggen soms erg ver uit elkaar. Soms heb je van die ‘verplichtingen’ die je dan weer moet doen. Maar is dat wel zo? Zorg dat je tijd maakt voor de dingen die je zelf belangrijk vindt; wil je graag twee keer sporten in de week? Doen! Afspreken met vrienden, een cursus volgen of een avondje Netflix: doe wat jij graag wilt doen. Zorg dat je niet meer dan 4 of 5 dingen per dag plant, dat is meer dan genoeg. Prioriteiten zijn hier belangrijk. Heb je niks gezonds meer in je koelkast en moet je sowieso vandaag werken? Dan heb je al twee activiteiten. (Ja, ze tellen allemaal mee!) Als je daarnaast nog rekeningen moet betalen en even een pakketje moet afgeven, dan is het echt helemaal prima om nee te zeggen tegen een vriend of familielid die vraagt of je ’s avonds nog even langskomt.

En vergeet ook niet je ‘social media verplichtingen’. Nog niets gepost op Instagram vandaag of nog niet gekeken op Facebook? No worries, er veranderd niks als je wel even kijkt of iets post. Dus zo nodig is dit niet, let it be!

Met decluttering is het vooral belangrijk om eerlijk te zijn tegenover jezelf. Probeer objectief te blijven en er geen waarde aan te hechten, het zijn immers maar spullen. – Nu heb ik het niet over een speciaal item dat je op die unieke reis hebt meegenomen of van een speciaal iemand hebt gekregen. – Maar doe zeker al je ongebruikte spullen weg. Zeker alle decoratie en prulletjes. Daar heb je eigenlijk weinig aan, bewaar daarom alleen de spullen die (voor jou) waarde hebben, een aandenken zijn of die verdomd goed staan.

Op naar een opgeruimd leven! Good luck!

 

2 Comments

Add Yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *