Expo: Robin de Puy, If this is true…

“Ik wil niet meer terug – geen lanceringen en openingen meer, hier iedere dag in dezelfde spijkerbroek lopen, de zon op mijn huid voelen, iedere dag beslissen of ik blijf of ga. En hoe fijn is het dat alles wat ik hier bezit, past in twee zadeltassen en een rugzak?”

beeld robin de put 02 beeld robin de put 03

Robin de Puy is een jonge, veelgevraagde portretfotograaf, die in 2015 een roadtrip door Amerika maakte om zich los te maken van alle verwachtingen. De keerzijde van het succes is dat ze weinig tijd overhoud om eigen werk te maken en dat ze deze onbevangenheid zal verliezen. Daarom bepaald ze op haar reis door Amerika, waar ze in haar zadeltassen van haar motor de belangrijkste dingen meeneemt: twee lampen, twee fotocamera’s en een flitsparaplu. Het resultaat is een reeks portretten die ze exposeert in haar eerste solotentoonstelling in het Fotomuseum in Den Haag.

beeld robin de put 04

Ook is haar boek te verkrijgen: ‘Robin de Puy: If this is true, I’ll never have to leave home again’.

Haar werk is heel herkenbaar, het zijn niet de contrasten die ze op zoekt. De foto’s zouden overal gemaakt kunnen zijn, maar het is daarentegen ook juist de plek die het verhaal verteld, en die de Puy op zoekt. Wat je ziet is een moment, gevangen in beeld.

Wat mij vooral aanspreekt zijn de mensen zelf, alsof je een kijkje neemt in hun leven, even naar binnen spiekt. Het nieuwsgierige waardoor je blijft hangen en in elk beeld weer een nieuw verhaal ziet.

Robin de Puy studeerde af aan de Fotoacademie en daarna kwam alles in een stroom versnelling. In 2009 won ze de Photo Academy Award voor het beste afstudeerproject: ‘Meisjes in de prostitutie’. In 2013 won ze de Nationale Portretprijs met een foto van An-Sofie Kesteleyn, die ernstig ziek was. In opdracht werkt De Puy voor onder andere LINDA, Vrij Nederland en de Volkskrant. Onlangs voegde ze ook internationale opdrachtgevers als Bloomberg Businessweek en New York Magazine aan haar cv toe.

beeld robin de put 06

Bronnen: Fotomuseum Den Haag, www.robindepuy.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *