Recipe: Make your own spelt bread

Er wordt veel gezegd over spelt, dat het enorm gezond is, dat het goed is voor de lijn… vanalles. Maar wat is nu eigenlijk waar? Spelt wordt gezien als oergraan. Het is een graansoort waar in de loop der tijd, door onder andere kruisingen, andere tarwesoorten uit zijn ontstaan. Spelt heeft in zijn groei minder bemesting nodig en is meer resistent tegen ziektes, wat gunstig is voor de landbouw.

Qua gezondheid is het niet beter of slechter dan gewoon volkorenbrood. Het bevat allebei gluten en is daarom niet geschikt voor mensen met een glutenintolerantie. Wel wordt speltbrood vaak gemaakt met bloem, in plaats van meel, waardoor het minder vezels bevat.

speltbrood2

Eigenlijk is het een heel simpel recept, het kan niet mis gaan. En nog leuker, je kunt er smaken aan toevoegen die je zelf lekker vindt. Laten we beginnen!

Ingrediënten:
– 250 g speltmeel
– 250 g speltbloem
– 10 g zout
– 7 g droge gist
– 320 g lauw water
– wat havervlokken (voor de afwerking)
(- walnoten, hazelnoten en rozijnen)

Zo maak je het:
Meng het speltmeel en -bloem en voeg daarna het gist en het zout toe. Zorg ervoor dat de gist en het zout elkaar van tevoren niet raken, want zout remt de werking van gist af. Voeg het water toe en kneed er een soepel deeg van. Kneed het totdat het soepel aanvoelt en je het uit elkaar kunt trekken. Nu kun je ook extra ingrediënten toevoegen, die je zelf lekker vindt. Ik heb zelf wat walnoten, hazelnoten en rozijnen toegevoegd.

Bewaar het deeg in een met olie ingevette kom en dek het af met een vochtige theedoek of huishoudfolie en laat het op een warme plek, een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume is verdubbeld. Haal dan het deeg uit de kom en druk de lucht eruit, rol het uit tot een ronde vorm en breng alle buitenzijdes naar binnen.

Bekleed een bakplaat het wat bakpapier en leg hier de bol op. Laat het deeg dan nog een keer een uur met rust. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en zet onderin een ovenschaal met water, dat zorgt voor stoom. Kerf het deeg in en strooi de havervlokken erop.

Het brood is na ongeveer 35 minuten klaar. Als je erop klopt en het geeft een hol geluid, is het brood gaar. Eet smakelijk!

speltbrood3

Tip:
Zelfgebakken brood bevat geen conserveringsmiddelen en wordt daardoor sneller oud. Je kunt het brood de volgende dag nog even kort oppiepen in een warme oven, dan is het weer lekker krokant.

Je kunt het brood ook goed invriezen. Snij van tevoren plakken, zodat je iedere dag een plak uit de vriezer kunt halen.

Het basisrecept is afkomstig van: Uit Paulines Keuken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *