Superfood: Kurkuma

Een nieuwe trend in de food: Kurkuma. Dit specerij is op dit moment helemaal hot, en niet zomaar! Kurkuma heeft een aantal goede eigenschappen, ik zet ze hieronder voor je op een rijtje:

Goed voor je hersenen
Kurkuma is echt brainfood! In Kurkuma zit namelijk curcumine en dat heeft meerdere medische voordelen. Het helpt bij de gevolgen van onder andere Alzheimer en het bevordert het herstel van cellen in de hersenstam. Het zorgt er dus voor dat je hersenen gezond blijven!

Goed voor je huid
Kurkuma geeft je huid een echte boost. De specerij helpt roodheid en irritatie te verminderen. Kurkuma heeft anti-bacteriële eigenschappen en is een super goed exfoliant. Dit betekend dat het de structuur van je huid verbeterd, zoals rimpels en het helpt puistjes en acné te voorkomen.

kurkuma v01-3

Goed tegen spierpijn
Zoals hierboven genoemd zit er curcumine in, wat ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het verlicht pijn in gewrichten en ook om vertraagde spierpijn te verminderen. Goede nieuws dus!

Goed tegen ziektes
Door de anti-bacteriële eigenschappen kan kurkuma helpen om infecties te voorkomen. Het kan daarom maagpijn verlichten, helpen bij het prikkelbare darm syndroom en de ziekte van Crohn. Maar ook verlaagd het je cholesterol, waardoor je minder kans hebt op hartfalen en beroertes. Ook kan het helpen om je bloedsuiker te verlagen en kan curcumine helpen tegen depressies.

Het nieuwe hippe drankje is dan nu ook de Kurkuma Latte. Dit recept voor deze heerlijke warme drank komt van de Groene Meisjes:

kurkuma v01-2

Ingrediënten (voor 2 kopjes van 200ml):
– 400 ml amandelmelk
– 1 theelepel biologisch kurkumapoeder (belangrijk om kurkumapoeder van goede kwaliteit te kiezen, voor een krachtiger werking)
– 5-6 plakjes verse kurkuma (of een halve theelepel extra kurkumapoeder)
– 2 plakken verse gember
– 2 theelepels agavesiroop
– 1/2 theelepel kaneelpoeder
– een snufje zwarte peper (kurkuma krijgt pas een geneeskrachtige werking wanneer het wordt gecombineerd met zwarte peper)

Bereiding:
1. Schenk de amandelmelk in een pannetje. Doe daar het kurkumapoeder, verse kurkuma,  het snufje zwarte peper, gemberplakjes, agavesiroop en kaneelpoeder bij.
2. Laat de amandelmelk warm worden op een middelhoog vuur. Haal de plakjes gember & kurkuma eruit zodra de amandelmelk bijna kookt.
3. Schuim de melk een beetje op met een garde of een melkopschuimer. Doe wat van de warme amandelmelk in de melkopschuimer, laat het opschuimen en doe dit eerst in het glas. Schenk daarna de rest erbij. Hierdoor krijg je het beste schuimlaagje.
4. Schenk de warme melk in de de 2 kopjes. Besprenkel met wat extra kaneel.

 

Bron: www.elle.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *