Update: Baby Ben is alweer 3 maanden

Het gaat zo snel! Ben is inmiddels alweer 3 maanden oud. Een kwart jaar. Nog vier keer dit en we vieren alweer zijn eerste verjaardag. En hij kan al zoveel! Hij rolt steeds meer heen en weer (dus oppassen geblazen) en is steeds meer wakker, waar hij vrolijk rondkijkt en er op los brabbelt. Wat een leuk ventje is het ook! We hebben de afgelopen maanden enorm genoten en -gelukkig- ook een ritme gevonden. Inmiddels ben ik weer aan het werk, zijn we er al meerdere keren erop uit geweest. Tijd samen is het allerfijnste dat er is!

Op wie lijkt Ben?
De eerste vraag. Niet lang geleden heb ik baby foto’s gezien van Maarten en sommige foto’s zijn echt identiek Ben. Zo raar! Zo leuk! Al heeft hij met een paar gezichtsuitdrukkingen en details ook wel iets weg van mama. Vooral zijn kleur haar natuurlijk! Maar ook zijn neusje en mond, lijken misschien meer op die van mama. Terwijl zijn algehele gezichtsvorm en ogen toch echt wel van papa zijn! Ach. Ben lijkt gewoon op zichzelf.

Links is Maarten, rechts is (jonge) Ben.

Trotse familie
Laat ik even beginnen hoe leuk alle familie is! Ze zijn allemaal even gek op Ben. Opa’s en oma’s en oom’s en tante’s. Het is zo leuk om ze samen met Ben te zien! Hij krijgt enorm veel liefde van iedereen. En we zijn enorm blij met alle hulp en oppas die we krijgen. We hebben ‘vaste’ oppas en, omdat mijn ouders en broer verder weg wonen, willen we ook graag dat Ben zich daar thuis voelt. Dat gaat volgens mij prima! Alle liefde en aandacht die hij krijgt vindt hij geweldig!

En niet alleen familie en vrienden, ook alle buurmensen vinden Ben geweldig! Afgelopen weekend hadden we een buurtfeestje en dan gaat Ben rond als een warm broodje. Hij vindt alles prima. Fijn hoor. Zo makkelijk!

Ritme en werken
Poeh, wel moeilijk hoor, beginnen met werken. Nou ja, ik had ENORM zin om weer te gaan werken, even lekker Sandra zijn en niet de hele dag baby-dingen om me heen. Ook wel fijn hoor (al voel ik me nog steeds dezelfde Sandra als voordat we Ben hadden). Vooral het contact met collega’s had ik gemist. Het wennen is vooral voor mama. Het ‘afgeven’ van je kleine baby is toch weer een stap. De eerste keer naar de gastouder was het meest spannend. Eerst een halve dag, dat prima ging. Wat een fijn gevoel, de tweede keer een hele dag en was al wat moeilijker… Maar het is dan extra fijn om hem weer op te halen en naar huis te gaan. Maar ik weet zeker dat na een paar keer het normaal gaat voelen. En Ben? Die heeft de tijd van zijn leven bij de oppas en tante en opa & oma.

Loslaten
Dat loslaten is wel moeilijk als mama. Niet alleen dat anderen gaan oppassen op Ben, maar ook de kleine dingen. Zo is Ben een flinke jongen (inmiddels met 3 maanden al 65 cm en bijna 8 kilo) en past hij al bijna niet meer in zijn kleine wiegje die een fijn bij ons op de slaapkamer staat. Hij slaapt nu al een week of twee op zijn eigen kamer, in zijn eigen grote bed.

Ik vind het heel fijn om hem dichtbij te hebben, vooral ’s nachts. Hij slaapt nog niet altijd door (niet erg!), dus die keer eruit in de nacht is extra fijn als hij dichtbij is. Dan hoor ik hem al als hij wakker wordt en maak ik alvast zijn voeding klaar, zodat hij ook niet hoeft te huilen. De eerste keer in zijn grote bedje ging eigenlijk prima, Ben is gewoon niet zo moeilijk. Als hij moe is en je legt hem rustig in bed, dan slaapt hij. Maakt niet uit welk bedje. Maar in de nacht neemt mama toch nog even de babyfoon mee… Al is het maar dat ik af en toe nog even kan spieken.

Tijd samen met je man
Enorm belangrijk! Wij hebben het geluk (nou ja, hij slaapt nog niet door), dat Ben na de voeding van 7 uur heerlijk gaat slapen. Zo hebben wij de avond voor ons zelf. Kunnen we een film of serie kijken en gaan we óf op tijd naar bed óf wachten we even, zodat hij om 23:00 zijn laatste voeding krijgt. De avond hadden we al heel snel terug (de eerste week al!). En ook al komt Ben nog 1x ’s nachts, hij slaapt dan gelijk weer door. Prima te doen dus. Ook gaan we nog steeds leuke dingen doen, óf Ben gaat gezellig mee, óf we regelen oppas. Hij is wel erg makkelijk als we hem meenemen, dus dat is geen probleem. Zo is hij al op meerdere feestje geweest (party animal), bij de kerstshow van de Intratuin in Duiven en de IKEA. En natuurlijk alle visite die we al af zijn gegaan. Daarnaast hebben Maarten en ik ook tijd samen. We houden van series kijken en wandelen. En ook gaan we binnenkort samen uit eten! Dat moet toch zeker kunnen!

Voeding & slapen
Nou, dit zijn de twee punten waar alles om draait bij een baby. Inmiddels hebben we een fijn ritme gevonden. De eerste weken deden we alles wanneer Ben er aan toe was, tegenwoordig houden we wel een beetje rekening met mama. Zo doen we de laatste voeding om 23:00 en dan slaapt hij nu sinds een week door tot ongeveer 7:00. Daarnaast geven we kunstvoeding en moeten we ons dus houden aan een max van 1 liter. Ben is nogal hongerig, dus aan die liter komt hij al snel. Meestal regelt hij het zelf wel, inmiddels zitten we op 5 voedingen per dag, met ‘vaste’ tijden van 4 uur ertussen (7-11-15-19-23). Ook wel makkelijk voor iedereen die gaat oppassen.

Steeds meer wakker!
Natuurlijk is een baby steeds meer wakker. Maar dit vind ik wel enorm lastig nog hoor (tips zijn welkom!)! Ik probeer elke keer hetzelfde ritme aan te houden – wakker, verschonen, voeden, samen spelen, alleen spelen, weer slapen – maar soms is hij ‘te vroeg’ wakker, dan is hij nog niet hongerig. In het ergste geval is hij erg moe tegen de tijd dat hij zijn volgende voeding krijgt en dus minder drinkt en ook weer eerder wakker is. Vervelend! En gelijk is je hele ritme in de war. Ik heb natuurlijk wel wat speling, vaak smokkel ik met een kwartier of een half uur eerder voeding, ga ik een eindje wandelen, of vermaak ik hem met een spelletje of een dansje. Even rustig in de box liggen is dan ook prima. Helaas is dit nog steeds iets waar ik toch wel het meeste mee worstel.

Erop uit
Ben is enorm makkelijk als we erop uit gaan. Huilen is (bijna) niet aan de orde. Vaak vindt hij alle aandacht en nieuwe dingen enorm interessant. Zo interessant dat hij soms wel een slaapje mist. Dan is hij daarna zo moe, dat hij gelijk in slaap valt. Ik geloof er ook heilig in, dat hoe makkelijker wij zijn (met meegaan, met zijn ritme, met aanpassen), hoe makkelijk Ben ook is/wordt. We zijn allebei wel rustig (Maarten nog meer dan ik), en Ben is dat ook. Als we iets willen ondernemen, gaat Ben gewoon mee. Het is ook erg leuk om met zijn tweeën of drieën op pad te gaan. Ik voel me dan een trotse moeder! Zo zijn we twee weekenden terug naar de Intratuin in Duiven geweest om de kerstshow te bekijken. Ben vond alle lichtjes geweldig en gaat gewoon slapen als hij moe is. Omdat hij zo rustig was zijn we zelfs nog naar de IKEA geweest, waar we even een flesje hebben gegeven en daarna rond hebben gekeken. Binnenkort wordt het dus een dagje shoppen met mama!

Oh. En sabbelen op zijn handjes is op het moment favoriet.

Hoe oud is jullie baby en wat zijn jullie ervaringen? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *